Soita

+358-44-916 9860

Lähetä viesti

paivi.suutari (at) lemmatravel.fi

Lempeän matkailun lifestyle-blogi

Parisuhdekiemuroita delhiläisessä olohuoneessa

Kategoriat: Vertaisuus
Posted 2017-02-03

”Miksi te sitten eroatte?”, ihmettelee intialainen emäntäni vilpittömän uteliaasti, vastapaistettu leivänpala kädessään.

Miten tämä keskustelu tähän ajautui, mietin mielessäni, ja pohdin matkasta väsyneillä aivoillani edes kutakuinkin järkeenkäypää vastausta. Delhiläisen talvi-illan kylmyys on hiipinyt myös sisälle kotiin, johon minut on kutsuttu illalliselle. Emäntäni kysyvä hymy lämmittää huonetta kilpaa kolmen vaatekerrokseni kanssa.

Vain hetki sitten puhuimme tämän sydämellisen rouvan kanssa kepeästi kotijuuston, pinaatin ja maustesekoituksen taivaallisesta makuyhdistelmästä. Ja nyt minun oletetaan kertovan, miksi me suomalaiset eroamme niin helposti avioliitoistamme, vaikka olemme itse valinneet puolisomme.

Emäntäni ei ole koskaan aiemmin tavannut ketään Suomesta. Edustan siis hänelle tällä hetkellä koko pientä kansaamme. Onneksi olen tutustunut intialaiseen avioliittokäytäntöön edes sen verran, että pystyn ylipäätään keskustelemaan aiheesta. Intiassakin rakkausavioliitot ovat yleistymään päin, mutta valtaisa enemmistö liitoista on edelleen järjestettyjä.

Eläkepäiviä viettävän emäntäni vanhemmat sopivat tyttärensä avioliitosta arviolta noin viisikymmentä vuotta sitten. Hän tapasi miehensä yhden kerran ennen häitä. Molempien osapuolten vanhemmat olivat tehneet pitkällisen taustatyön parhaan mahdollisen puolison löytämiseksi. Kummallakin olisi ollut oikeus kieltäytyä tapaamisen jälkeen.             

”Avioliittomme solmittiin järjellä, ja rakkaus täytti rinnan vähitellen. Teillä taidetaan mennä naimisiin rakkauden huumassa, ja järki on se, joka saapuu vasta ajan myötä.”

”Siksikö te eroatte?”, emäntäni kysyy hämmentynyt ilme kasvoillaan.

Vastaukseksi hän saa kuvailun avioliitoista, joista on syytäkin päästä pois, elettiin sitten missä päin maailmaa hyvänsä. On sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa tai päihdeongelmia. Kaikenlaista ikävää. Mutta myös paljon sitä, ettei onnellisen parisuhteen eteen ole ehkä totuttu tekemään riittävästi töitä. Ja kiireisestä elämäntyylistä aiheutuva stressikin vaikuttaa parisuhteeseen. Eroaminen on helppoa ja yleisesti hyväksyttyä.

Ajatus huonosta kohtelusta saa emäntäni hetkeksi surumieliseksi, ja hän lieventää vastineeksi myös oman avioliittokäytäntönsä idealismia. Aina vanhemmatkaan eivät onnistu valinnassaan, vaikka kuinka toivovat parasta omalle lapselleen. Räikeimmistä avioliittoihin liittyvistä vääryyksistä saa lukea lehdistä (kuten valitettavasti meilläkin, ajattelen). Emäntäni mukaan heillä kahdella on auttanut, että lähtökohdat suhteen onnistumiselle olivat realistiset. Rakkaus sai hyvän kasvualustan. Mietin kuulemaani ja nyökyttelen.

Seuraavaksi kerron työstäni ja suunnittelemastani parisuhdekurssimatkasta Vihulan kartanoon. Emäntäni on selvästikin innostunut aiheesta. Yksilökulttuuriamme on kuitenkin edelleen vaikea ymmärtää, sillä hän kysyy ääntään hiljentäen, eivätkö pariskunnan vanhemmat tai muut läheiset ihmiset tule mukaan kurssille. Eikö se tosiaankaan ole kenenkään muun kuin pariskunnan oma asia hoitaa parisuhdetta?                   

Ajatuksia herättävä kysymys häneltä, jälleen kerran.

Seuraavaksi keskustelumme siirtyy yksinkertaisemmille vesille Suomen elinkeinorakenteeseen. Emäntäni aviomies, joka on vieraillut taannoin Ruotsissa, pääsee nyt vauhtiin. Hän torppaa vaimonsa omituisina pitämänsä kysymykset lempeästi mutta päättäväisesti. Saan seurata vuosikymmeniä yhdessä olleen avioparin hellää nahistelua siitä, kumpi tietää tästä aiheesta enemmän.

Yhtäkkiä minulle tulee kotoisa olo keskellä Delhiä. Voisin olla todistamassa täsmälleen samanlaista tilannetta myös missä tahansa Suomessa, iäkkään ja toisiaan rakastavan pariskunnan kotona. Toisesta välittämisen aistii äänestä, eleistä ja katseesta.

Illan päätteeksi kuu on kivunnut Delhin taivaalle. Nukahdan majapaikassani kolmen peiton alla, parisuhteen syvintä olemusta miettien.


LemMa Travel House suunnittelee mielen hyvinvointia tukevia ryhmämatkoja, joissa ohjelmasisällön tuottaa terveydenhuollon tai hyvinvointialan ammattilainen. Majoitus- ja muissa palveluissa suositaan ekosensitiivisyyttä, lähiruokaa ja luomua. Parisuhdekurssi Virossa, Vihula Manor Country Club & Spa'ssa pohjautuu Väestöliiton Tahdolla ja taidolla -parisuhdeohjelmaan. Luentoihin ja parityöskentelyyn pohjautuvan kurssin kouluttajana toimii Sanna Mäkipää. Lisätiedot parisuhdekurssimatkoista paivi.suutari[at]lemmatravel.fi.