Soita

+358-44-916 9860

Lähetä viesti

paivi.suutari (at) lemmatravel.fi

Lempeän matkailun lifestyle-blogi

Reilu matka alkaa lukemalla

Kategoriat: Eettisyys
Posted 2016-06-30

Kirjasto ja kirjakaupat rakentavat matkailijan tiedollisen Shangri-Lan. Vähintään yhden tietokirjan ja yhden romaanin lukeminen ennen matkalle lähtöä pitäisi olla pakollista. Matkaan valmistautuminen saa olla hidas prosessi.

Reilun matkailijan ohjeisiin kuuluu tiedon hankkiminen matkakohteesta. Kaunokirjallisuutta Reilun matkailun yhdistys kuvaa "matkakohteen sielua kuvastavaksi tietolähteeksi". Olen täysin samaa mieltä. 

Jos en lukisi matkakohteesta kertovaa kirjallisuutta ennen matkaa ja matkalla, jäisi kokemus vajavaiseksi. Perinteiset matkaoppaat kertovat kaiken nähtävyyksistä, mutta nykymatkaaja janoaa sen sijaan - tai ainakin sen oheen - tietoa yhteiskunnasta ja arkielämästä. Ainakin silloin, kun haluaa syvempää ymmärrystä. Lukeminen avaa silmät ja pienentää väärinymmärryksen riskiä. 

Elämäkerroissa ja matkaoppaissa, joissa kuvataan omakohtaisia kokemuksia kyseisessä maassa asumisesta, on valtavan suuri viehätys.

Suosittelen ainakin seuraavia kirjoja matkaseuralaiseksi:

Pariisin matkaan kuuluu itseoikeutetusti John Stormin Montmartren kadut: Suzanne Valadonin elämä (suom. Maija-Liisa Virtanen, Arvi A. Karisto Osakeyhtiö 1977). Aikaa kestävä klassikko impressionistien elämästä Pariisissa. Ailahtelevaluonteinen ja värikkäänä persoonana tunnettu Valadon toimi mm. Renoirin mallina ja oli itsekin taiteellisesti lahjakas. Storm onnistuu kuvaamaan upealla tavalla Valadonin ja taiteilijakuuluisuuksien elämää tuon ajan Pariisissa. Kirjan kanssa viettämäni impressionismin täyteinen lomaviikko Montmartrella, muualla Pariisissa ja Givernyssä oli opuksen ansiosta kerrassaan huikea.

Islanti avautuu konkreettisella ja elämänmakuisella tavalla Satu Rämön kirjassa Islantilainen voittaa aina (WSOY 2015). Oman elämäntarinan raottaminen, huumori sekä pankki- ja tulivuorikriisien ruotiminen todellakin toimii. Ykköskirja nojatuolimatkailuun maahisten maahan. Myös puhujana täysi kymppi. Respect.

Anneli Vainion kirjaa Eksyvä löytää - Matkustamisen ja matkallaolon tärkeydestä on ehdoton matkakaveri, jos olet kiinnostunut pohtimaan matkailun syvintä olemusta. Se opettaa jotain myös itsestäsi.

Unkarin ystävänä ja koululaisen äitinä on pakko nostaa esiin myös Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä ja kauhea makkara (Tammi 1998). Koskaan aiemmin meillä ei ole ollut Budapestissa niin hauskaa kuin tuon kirjan kanssa. Ja mukavaa on sentään ollut ennenkin. Kaupahallissa kikatuksesta ei ollut tulla loppua, kun väijyimme ympärillämme roikkuvia makkarapötköjä. Ja täydessä bussissa pelkkä libegö-sanan kuiskaaminen aiheutti räjähtäviä nauruntyrskähdyksiä. Suosittelen lukemaan ja kokeilemaan.

Intiasta kertovia kirjoja minulle on vuosien myötä kertynyt sen verran, että perustin niille oman "minikirjaston". Sieltä ei voikaan nostaa esiin pelkästään yhtä kirjaa, vaan aihe vaatii oman blogikirjoituksensa. Helmiä löytyy niin suomalaisten kuin intialaistenkin kirjailijoiden loihtimina; esimerkiksi Eero Hämeenniemen Missä sade leikkii - Matkalla eteläisessä Intiassa on todellista klassikoiden aatelia. 

Onneksi on olemassa kirjasto, josta voi lainata mielikuvitusta ruokkivia matkakirjoja niin usein kuin haluaa ja tarvitsee. Parhaat tuleekin sitten yleensä hankittua myös omaksi. Onhan edessä kuitenkin lukemattomia matkoja.

Kuvat: Pixabay