Soita

+358-44-916 9860

Lähetä viesti

paivi.suutari (at) lemmatravel.fi

Usein kysytyt kysymykset

"Lempeä matkailu on pehmeämpi tapa tutustua maailmaan." - Päivi Suutari

Lempeä matkailu on tapa matkailla. Se on ajatusmaailma, jossa yhdistyy slow-matkailun, myötätuntoajattelun ja vastuullisen matkailun elementtejä.

Lempeässä matkailussa ei kiirehditä eikä suoriteta matkaa, vaan pyritään "syvempiin" kokemuksiin. Matkailuelämysten laatu on määrää tärkeämpi. Lempeässä matkailussa huomioidaan sekä matkailijoiden että matkakohteen herkkyys ja hyvinvointi. Avainsanoja ovat mm. esteettömyys (laajasti ajateltuna), luonnonmukaisuus, matkailupalveluiden sensitiivisyys sekä halu oppia uutta matkalla - sekä matkakohteesta että myös itsestään.

Työni perustana on läpinäkyvyys, jota rikkoisin, jos väittäisin asian olevan näin. Kuljen eettisen matkailun polulla, joka on mutkitteleva, haastava ja kivikkoinen - mutta myös erittäin antoisa ja hyvää mieltä tuottava.

Varmaa tietoa asioiden oikeista taustoista - kuten vaikkapa palveluketjusta tai hotellityöntekijöiden työskentelyolosuhteista maapallon toisella laidalla - ei läheskään aina ole aukottomasti saatavilla. Mitä syvemmälle pohdinta ja selvitystyö ulottuu, sen monimutkaisemmalta asia alkaa vaikuttaa. Aina edes paikan päällä käyminen ei riitä, mutta liiketoimintakontakteistani on suuri apu vastuullisuutta arvioidessa.

Ensimmäinen ja tärkeä askel eettisyyden polulla on asioiden tiedostaminen ja terve kyseenalaistaminen. Etenen pienin askelin kohti oikeudenmukaisempaa ja lempeämpää matkailumaailmaa.

Lempeän matkailun luennon teemana voi olla jokin tietty matkakohde, josta kerrotaan lempeän matkailun näkökulmasta. Luennon painopistealueena ei ole perinteiseen tapaan kaupungin nähtävyydet ja ostosmahdollisuudet. Sen sijaan keskitytään esimerkiksi siihen, millä keinoin kaupunkiloman vaikkapa Budapestissa voi viettää niin, että aistiärsykkeet pysyvät kohtuullisina, tai mitä ikääntyneen matkailijan on syytä huomioida Budapestin matkallaan. Tällaiset luennot sopivat erityisen hyvin (vertais)ryhmille, jotka ovat lähdössä matkalle.

Lempeästä matkailusta voi keskustella myös ilman mitään tiettyä matkakohdetta. Silloin luentosisältö keskittyy siihen, kuinka matkailua voi muokata paremmin omaa hyvinvointia tukevaksi. millaisia seikkoja eettisesti ajattelevan matkailijan on hyvä pohtia ja millaisia sensitiivisiä matkailupalveluita maailmalta löytyy. Luennolta saa vinkkejä lisätiedon lähteille: vastauksia siihen, mistä löytää erityisruokavalioita tai luomu- ja lähituottajien antimia tarjoavia hotelleja, kasvisravintoloita tai vaikkapa sosiaalisessa vastuussa ansioituneita majoituspaikkoja. Pohditaan yhdessä, miksi valinnoilla on oikeasti merkitystä - sekä matkailijoille että matkakohteissa asuville ihmisille. Tällaiset luennot soveltuvat erinomaisesti paitsi matkaa suunnitteleville ryhmille, myös yhdistyksen kokouspäivän tai yrityksen virkistyspäivän yhteyteen.

Kyllä. Yritys voi ostaa Lemmasta esimerkiksi matkaohjelman suunnittelupalvelua, konsultointia, tuotteistusta, matkanjohtajapalveluita tai markkinointipalveluita. Lemma Travel House on osa Päivi Suutari Oy:tä, joka tarjoaa toimitussihteerin palveluita ja tuottaa sisältöä matkaesitteisiin ja matkailualan verkkosivuille.